2016. december 27., kedd

Horror filmek #8 - Morgan

Kedves fiókák!

Ma az IMDb által horrornak csúfolt, amellett misztikus és sci-fi műfajú borzadályos "Morgan" (2016-os) című filmet néztem meg és vettem a mai boncolás terítékére.

Először történt olyan, hogy film alatt jegyzeteltem szorgalmasan, ami nem is tűnt olyan rossz módszernek, mert így egy kicsit jobban meg tudtam érteni a filmet, mint azt talán szorgalmas firkálgatás nélkül nem. Hol is kezdjük akkor az egészet? Megvan! Beszéljünk kicsit magáról a film sztorijáról.

Lényegében van egy kutatási projekt, aminek a lényege az, hogy fognak újszülött csecsemőket és beléjük ültetnek egy nanorobot populációt. Hogy miért? Az sokára derült ki a filmben és akkor se pontosan. Ahogyan én értelmeztem, alapvetően harci eszközként szeretnék ezt a végérvényben kifejlődött emberi
hibridet használni. Illetve a film vége felé, ennek a projektnek a vezetője, a hibrid állítólagos "anyja", Dr. Chang mondja, idézem: "Lehetséges létrehozni egy békés, szintetikus életformát." Szóval ennek a projektnek első sorban nem egy harci eszköz létrehozása volt a célja, habár annak paramétereit beletették ebbe a csecsemőbe, akiről szól a film: Morganbe. Persze a történet idején már 5 éves és hibrid mivoltából fakadóan akkora mint egy kamasz.
Azonban a film úgy kezdődik, hogy egy kamerafelvételt látunk, amin egy nő bemegy ehhez a Morgan-hez, aki rendkívül előnyös öltözködéséből és videó felülnézetéből fakadóan azt hittem, hogy egy srác. De utána kiderült, hogy nem. Lényegtelen. Enni szeretett volna Morgan-vel, de az valamiért kiakadt és random kiszúrta a szemét ennek a hölgynek. Aprócska baleset, amiért rosszul érzi magát szegény Morgan. Viszont emiatt a baleset miatt jön egy tanácsadó, aki számomra az egész film alatt roppantul ellenszenves volt, Lee Weathers. Az ő feladata az, hogy eldöntse egy pszichológus, Dr. Alan Shapiro segítsége révén, hogy érdemes-e még a Morgan projektbe pénzt fektetni és nem-e veszélyes, hogy el kellene pusztítani. 
Röviden ez lenne a kiinduló történet az egésznek. Lehet, még jól is hangzik valamelyest, de... Az egész egy káosz és pocsék. Fiókák, ezt a filmet ne nézzétek meg!
Miért mondom ezt? 
Mert itt szó szerint mindenki hülye. A füzetembe körülbelül 3x írtam le, hogy "me', mé' ne?", mivel annyira nem lehet megmagyarázni a karakterek cselekedetét!!!

Szóval akkor térjünk rá egy kicsit a szereplőkre. Kezdjük a főszereplővel, Lee-vel, akire a következőket írtam és elnézést most nem fogok cenzúrázni, bocsánat: "k*rva idegesítő, kockázat felmérő, beképzelt, ellenőrzi a munkatársakat (?), fontoskodó, kemény, vaskalapos és professzionális". Ja, ezeket tudtam felírni rá. 
Miért olyan idegesítő ez a karakter? Azért, mert az egész film alatt csak a "kemény vagyok" arcot mutatta, semmi érzelmet, olyan... érzelemmentesen semmilyen volt. Persze ezt megmagyarázhatná az (SPOILER VESZÉLY), hogy a végén kiderül, ő is egy ilyen hibrid. Csak míg Morgan drága az E9 típus volt, addig ő a professzionális E4-es. Királyságos. De akkor se okés, mert még Morgan-nek is voltak érzelmei! Ha meg nincsenek érzelmei, akkor kérdem én, miért csókolta meg random az egyetlen helyes, szingli pasit? Mert igen, van egy ilyen jelenet. A projekt csapatában benne van egy nem kutató srác, Skip Vronsky, aki csak azért van ott, hogy főzzön a többiekre. S még az elején, az első nap estéjén kint ül a verandán, iszogatva, ahova kimegy Lee is. Beszélnek kicsit mindenféléről, köztük az elején már megjelent Dr. Amy Menser-ről, aki jobban kötődik másokhoz, mint azt kellene. Persze ezt ő is hallja és emiatt már kezdett Barátok Köztös érzésem lenni, hogyha két fél beszélget, akkor mindig van egy harmadik, aki mindezt hallja. Aztán meg ahogyan beszélgettek, még nem is szerelmes vagy romantikus témákról, hirtelen odahajol Skip és akkor megcsókolta Lee-t. Aztán hülyén érzi magát. (Ez az első "me' mé' ne" jegyzetem a film alatt.)
Én is annak érezném magam. Abban a csajban nincs semmi érzelem, akkor meg minek smárolom le? Főleg ha őket, azaz mondjuk minket ellenőriz. 
Illetve beképzelt, mint állat, mert a vacsoraasztalnál Dr. Chang-vel hirtelen vietnámiul vagy kínaiul kezdett el beszélni. Nem tudom. De... ezt most miért? Ki nem tojja le magasról, hogy tud úgy beszélni? Jesszusom. Idegesítő volt. Nagyon. 
Szóval ő volt Lee. 

Következzen mondjuk, Morgan.
Mint a film második nagyobb főszereplője, nem hagyhatjuk el őt. Legyen ő a második.
Igazság szerint Morgan maga szimpatikusabb volt, mint Lee. Lee-től teljesen kikészültem és legszívesebben fejbe vágtam volna valamivel minden alkalommal, mikor megláttam. De Morgan... Nagyon érdekes. Láthattunk a film folyamán videó felvételeket róla, mikor kisebb volt. Akkor boldogabbnak és ártatlanabbnak tűnt. Azonban 5 évesre már furcsán kezdett viselkedni egy bizonyos baleset óta.
Amy kivitte őt az erdőbe, mert néha kimehetett, hogyha szeretett volna. S ott találtak egy sebesült szarvast, akihez odament Morgan, simogatta és látta, hogy szegény át van döfve egy faággal. S valamiért aztán hirtelen megölte az állatot. Na, emiatt úgy döntött Dr. Chang, hogy akkor inkább maradjon bent Morgan. Ami által egyre kedvtelenebb lett és szomorúbb. 
Morgan-re szerintem könnyedén rámondhatja az ember azt, hogy iszonyatosan creepy. Furán viselkedik. Mint aki nem tudja, hogy kell. Ami végül is elfogadható a történet hátterét illetően. Tehát a színész nagyon jól játszotta. Illetve egészen logikusan viselkedik, míg nem felbukkan a gonosz pszichológus, aki nem értem, hogyan kaphatta meg a szakmáját és felméri Morgan pszichológiai állapotát.  
Na már most, maga Dr. Shapiro a legrosszabb pszichológus, akit a hátán hordott a Föld. Mivel nem tudom, hogy tisztában volt vele, hogy az üvegfal ellenére azért hallhatja őt Morgan, de folyamatosan lenézte, leszólta, tárgyként kezelte, az ő szavaival élve "ez az izé" és "alany" volt a számára. Más szóval iszonyatosan beképzelt volt. Aztán bement Morgan-hez és úgy beszélt vele, mintha puszipajtások lennének... Eléggé mérges voltam. Hogy lehet valaki ekkora tahó álszent? Ennek születni kell. 
Amúgy az eléggé érdekes volt, hogy ki hogyan kezeli Morgan-t? Lee és Dr. Shapiro volt az, aki tárgyként kezelte és kijavítottak másokat, hogy "nem ő, az". De kérem. Ez egy ember, akibe nanorobotokat ültettek! Még a kutyánkat is "ő-ként" nevezzük, nemhogy akkor egy embert, akiben van pár nanrobot! 
Viszont a beszélgetés nem úgy sült el, ahogyan tervezték. Egy idő után direkt hergelte Morgan-t annak fényében, hogy tudott a balesetről, ami a legelején történt. Olyannal provokálta, hogy őt szeretné-e, ha bezárná és többet nem engedné be és mindent elvesz tőle, amit szeretne. Mondja el! Mit csinálna? Ilyen kérdések jöttek fel. S látszott, hogy kiakad Morgan, de folytatta. Végül kimondta a kulcsszót:
"MIT CSINÁLNA? MUTASD MEG!"

Óó és minő meglepetés! Morgan kiharapott a torkából egy falatot, majd ámokfutásba kezdett. Ami még kisebb volt és mindössze kirohant a szabadba. De aztán jött Lee és lelőtte. 
Ez volt mondhatni a film fordulópontja: eldöntik, hogy Morgan-t meg kell ölni és ahelyett, hogy mielőtt még felébredt volna a kábító lövedékből és beadták volna neki a halálos adagot, MEGVÁRTÁK, AMÍG FELÉBRED! Majd egy teljesen felesleges érzelmi sokkot alkalmazva közlik, hogy vége és megölik, ő könyörög Dr. Chang-nek, mint a mamájának, aki közli, hogy nem az anyja. Majd elaltatják, de még akkor se adják be neki azt a rohadt végső injekciót. Nem.
Helyette eldönti pár tag a csapatból, hogy nem hagyják és megmentik. Ám mikor Morgan felébred, ő maga már nem bízik senkiben, csak Amy-ben. Tehát azokat is megöli, akik amúgy semmit se tesznek ellene. Mindenkit. Illetve egy kis csajos pankráció után elmenekül Amy-vel szépen, de Lee és Skip utánuk erednek.
Motívumnak számít a filmben, hogy Morgan Amy-vel ahhoz a folyóhoz menekülnek el, amiről Amy mesélt a hibridünknek. Ami számára az álom volt. Ha elemezném, akkor előrevetítésnek érezném azt a mondatát Morgan-nek, hogy: "Ilyen lenne a Mennyország?" Gondoltam, itt fog meghalni és igazam lett. Kisebb macska-egér játék után, meg Lee rászúrása a faágra, mint anno azt a szarvast, Lee visszatér és megfojtja Morgan-t
Majd lelövi Amy-t, me' mé' ne? Aztán visszamegy Skip-hez és végérvényében őt is lelövi, me' mé' ne? Szörnyű.
A film legutolsó része az, ahogyan a főnök beszél a munkatársaival. Közli, hogy ez a projekt bedöglött, de az E4-es prototípus, azaz Lee, tökéletesen működik. Majd még egy apró visszatérő motívum: Lee ugyanúgy fel-le hajtja két tenyerét, mint maga Morgan, mielőtt megtámadta volna a pszichológust. Hogy mit jelent? Nem tudom. Szerintem értelmetlen. 

Végső részként pedig beszéljünk a műfajról. Sci-fi? Igen, a témáját tekintve mindenképpen. Misztikus? Hát... nem tudom, nekem mást jelent, de ebbe nem kötnék bele. Horror? Borzasztóan nem. Nem volt ijesztő, egyáltalán nem. Sőt, a végére monotonná és unalmassá vált és azt vártam, hogy ölje meg az egyik hibrid a másikat, mert szörnyen unom magamat. Közben persze rátok is gondoltam, hogy értetek nézem, hogy megtudjam írni, hogy ezt itten NE NÉZZÉTEK MEG!
Amúgy maga a képi világgal nem volt gond, nagyon jók voltak a vágások és gyönyörű volt az egész film, de a lényege szemét és szemét a hátán. 

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése