2016. december 11., vasárnap

A Halloween eredete

Üdvözlet minden pici fiókának!

Remélem, hiányoltatok! És tudom, imádjátok, mikor megígérek valamit és aztán nem tartom be. Úgy döntöttem az ígéreteket mostantól hagyom, kivéve azt a filmet, amit biza, meg fogok nézni Nektek!


Na, viszont ma egy különleges nap van, még pedig a Halloween ünnepnapja! Mielőtt belekezdenénk ennek a nagyszerű ünnepnek a megismertetésébe, előre szólnék, hogy nem vagyunk kíváncsiak azon véleményekre, miszerint a Halloween nem egy magyar ünnep és a többi. Gondolom, tudjátok, hogy mire gondolok. Most szeressük ezt az ünnepet és ismerkedjünk meg gyökereivel!
Először is borzasztóan sok információt lehet erről az ünnepről találni, így igyekszem a lényegesebbet és érdekesebbet tömören tálalni. Amit fontos megjegyezni, hogy a Halloween egy kelta hagyományokból kialakult ünnep, melyet október 31.-én ünneplünk. Eredetileg angolszász országokban terjedt el, de későbbiekben a mi kis országunkhoz is eljutott szépen.
A Halloween őse lényegében a boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, amely egy kelta halálisten (Crom Cruach) kultuszában gyökerezik. A május elseji ünnepük ellenpontjaként szolgált a Halloween és ezen a napon a druidák még emberáldozatot is bemutattak. Reaper oda lenne a boldogságért, ha ezt hallaná!
Crom Cruach

Végül sokféle római ünneppel összemosódott és ezáltal alakult ki az a hit, hogy ezen a bizonyos napon az alvilági szellemek meglátogatnak minket és ilyenkor ördögűzési rítusokat is tanácsos használni.
A története nagyon zavaros volt a számomra és bár igyekszem, nem biztos, hogy teljesen érthetően tudom tálalni számotokra. De röviden annyi, hogy a kelták az új évet október 31.-én ünnepelték, mert miért ne. Ekkor megköszönték a Napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette a számukra, viszont közben azért tartottak a gonosz szellemektől, hiszen ekkor erőre kaptak és szabadon feljöhettek hozzájuk. Persze védekeztek ez ellen az állatok áldozásával, mert így megkönnyítették az elhunyt lelkek vándorlását. (?) S a lelkek vándorlása azzal lett megmagyarázva, hogy Crom Cruach a halál és a sötétség isten fogságába esett. Egy isten pedig össze hívta a gonosz lelkeket, meg mindent. A kelta papok erre összegyűltek egy szent tölgy alatt, tüzet gyújtottak, táncoltak és állatokat áldoztak és mutattak be. Reggel pedig minden családnak adtak a tűz parazsából, amivel el tudják űzni a gonosz szellemeket.
Oké, tudom, zavaros. Számomra is eléggé az, pedig igyekszem értelmezni. Viszont egész jó pofának tűnik. Még Crom Cruach bálványisten tiszteletére ezen felül három napos ünnepet is tartottak. Később ez a tiszta ünnep keveredett más római ünnepekkel és lassan kialakult az a formája, amit mi magunk is ismerhetünk. 

A legfontosabb jelképe ennek az ünnepnek a töklámpás A kivájt sütőtök neve angolul pedig nem más, mint „Jack O'Lantern”, azaz Lámpás Jack. Ehhez egy ír legenda is fűződik, miszerint volt egy részeges kovács, aki a Jack nevet viselte. A bűnös életmódja miatt meglátogatta az ördög, aki hívta is a Pokolba. Persze Jack-nek semmi kedve nem volt oda lemenni, így furfangoskodott. Ravasz módon kérte az ördögöt, hogy válasszon előtte egy almát az almafáról. Az fel is mászott, választott, közben Jack egy keresztet rajzolt a fa oldalára. Az ördög megijedt és ott maradt fent. Kérlelte Jack-et, hogy hadd menjen le és tüntesse el azt a keresztet. Végül kiegyeztek abban, hogy az ördög ígéretét adja rá, hogy nem fogja Jack-et a Pokolba keríteni. Aztán a megállapodás után el is tűnt. Viszont a részeges kovács halála után a semmibe lebegett. A Mennyországba nem fogadták be bűnös élete miatt, a Pokolba pedig nem engedi be az ördög, mert haragudott rá. Jack azonban megkérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt hadd kaphasson. Egy kis parazsat adott is neki az ördög, amit beletett Jack egy kivájt takarmányrépába és azóta annak segítségével igyekszik megtalálni a lelke megnyugvása felé vezető utat.

Egy másik változat szerint Jack arra vette rá az ördögöt, hogy pénzérmévé változzon, hogy a kocsmába italra tudja költeni. S Jack az ezüstkereszt mellé tette be a nadrágjába, hogy az ördög ne tudjon visszaváltozni. Érdekes.
Amerikában a gyerekek csokiért házalnak ilyen tájt, nálunk kisebb beöltözős bulikat lehet főként találni. Lassan terjed el nálunk is és remélem egy nap igazán népszerűvé válik ez az ünnep. Ti minek öltöznétek be?
További borzongással teli éjszakát!

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése