2016. december 11., vasárnap

Gamer #8 - Soma

Üdvözlet mindegyik pici fiókának! 

Ma egy igazán csodálatos csemegével szeretnélek titeket meglepni és ez nem más, mint a Frictional Games által kiadott horror-scifi Soma nevű játék!

A történetünk úgy kezdődik, hogy egy Simon nevű férfi agya megsérült és néha vérzik egy autóbaleset miatt. Ezáltal az orvosok a későbbiek folyamán X hónapot jósoltak neki, ami nem túl sok. Azonban akadt egy új lehetősége, mégpedig az, hogy egy Mr. David Mushi nevű doktor beszkenneli az agyát egy forradalmian új eszközzel és annak segítségével jobban fel tudják mérni a károkat és eredményesebb gyógyíthatják azokat. Ez egy utolsó mentsvár Simonnak, aki tisztában van vele, hogy mindez kísérleti és korántsem biztos. De mindent ki kell próbálni.
Az agyszkennelés után hirtelen világosság lesz, majd minden elsötétül. Az agyszkenner lejön róla és egy teljesen más helyen ébred fel, nincs is ott Dr. Mushi és alig lát valamit a nagy sötétség miatt. De felkel és elkezd körülnézni, hátha talál valakit, hátha csak megviccelik, bármi. Reménykedik, hogy mindjárt visszajut ugyanazon térségbe, ahonnan eljött. S innen kezdődik minden!
Hogy miért is tetszik borzasztóan ez a játék? Konkrétan tegnap előtt játszottuk ki a bátyámmal és meg kell valljam, nem olyan vége lett az egész történetnek teljesen, mint amilyenre vágytam. Viszont… történet hű maradt, ami még egy plusz pont, de már megint előre szaladtam!
Bár én magam nem vagyok egy nagy grafika-őrült, de ennek ellenére nekem is jól eső látvány, hogy mennyire ügyeltek a játék kidolgozására. Minden egyes helyszínt nagyon szépen kiviteleztek, gyönyörűen jelenítették meg és tényleg nem csak odahánytak nekünk valamit. Rengeteg tárgyat tudunk megfogni, eldobni és van, hogy ezekkel be is tudunk törni egy ablakot, ha úgy hozza a szükség. Illetve több lap van, amit jobban megnézhetünk, sokszor rájuk is van írva egy-két szöveg, hol nagyon apró betűvel. Ám a játékkészítők erre is gondoltak és ha megnyomtuk az egyik gombot, akkor feketén, nyomtatott betűvel, olvashatóan ott volt a papíron levő felirat. Ez is egy hatalmas pozitív dolog volt a játék menetele során. Ám nem ez tetszett a legjobban, hanem… a történet. Nagyon jó sztorija van és itt egy kicsit talán „spoilerezek” is, ezért úgy olvassátok tovább. 

A játék előrehaladtával kiderül, hogy mi már nem ugyanaz a Simon vagyunk, aki anno beült abba a székbe, hogy leszkenneljék az agyát, hanem csak a tudata egy másik testben és tulajdonképpen robotok vagyunk. (Konkrétan 2104-et írunk már akkor.) Az emberiség kihalt, de a tudataikat (pont úgy, mint a miénket is egy számítógépen) eltárolták egy bizonyos gépben, aminek a neve nem más, mint a BÁRKA. Ezt a karakterünk a Mennyországgal hasonlította össze, körülbelül így kell elképzelnünk. Ebben a gépben egy világ szimulációja folyik, amiben azon emberek tudatai vannak elmentve, akik meg is alkották. Viszont történt egy kis probléma, mert a BÁRKA még mindig a Földön van. Ez miért lenne baj? Csak azért, mert egy aszteroida, vagy nem is tudom mi, beleütközött a Földbe és ezáltal minden a víz alatt van. Nincsen szárazföld. Nem biztonságos. A BÁRKÁN dolgozó embereknek is az volt a célja, hogy ezt kilőjék az űrbe. S nekünk is ez lesz a feladatunk. De mindezt honnan tudjuk? Onnan, hogy az egyik itt dolgozó tudata (Catherine) itt ragadt és az ő beszámolója alapján jövünk rá minél többre az akkor és ott fennálló helyzetről. Illetve egy nem teljesen megmagyarázott módon képesek vagyunk a halott testekhez hozzáérve az általuk és a körülöttük elmondott utolsó szavakat meghallgatni, ami sokszor még jobban kiegészíti azt a kirakóst, ami által megérthetünk mindent. Ugyanúgy megtudunk hallgatni a telefonkészülékekből az utolsó beszélgetéseket, illetve működő számítógépek iratai által is több információhoz juthatunk, vagy azon található hangfelvételek által is.
De miért veszélyes? A víz alatt könnyedén járkálunk ide-oda, nem okoz számunkra gondot. Illetve száraz épületekben is menetelünk néha utunk során. Akkor meg mégis mi lehet olyannyira veszélyes?
A FEG. Igen. Ez egy olyan entitás, ami azért jött létre, hogy az emberiséget tartsa fent. Az ő célja is az, hogy a mi küldetésünk sikerüljön. Azonban valamiért sok olyan lényt teremtett, ami nem túlzottan kedvel minket és meg akar ölni. Van, hogy menekülnünk kell, van pedig, hogy bujkálni. Ilyenkor a kép is szakadozni is kezd nekünk, ezzel is jelezve, hogy a közelébe járunk a FEG-nek, vagy egy általa létrehozott lénynek. Viszont ennek az entitásnak vannak gumói is, amibe valamiért nagyon szeret a karakterünk belenyúlni, ami sokkalta később kiderülve, saját bevallása szerint, neki jól esik és ezért teszi. 

Az iméntiekből remélem nektek is ugyanazon véleményetek lesz, mint nekem, mégpedig az, hogy ez egy nagyon jó történet, ami nem mellesleg tele van számos csavarral. Olyannyira kidolgozott, hogy én keresni fogok és figyelni mindig, hátha van könyv alapja, vagy hátha utólag megírják, mint ahogyan az Assassin's Creed játékokkal is tette az Ubisoft.
A történethez kerekített hangulat is borzasztóan remek! Simon igyekszik túlélni, de közben folyton újabb és újabb kérdések vetődnek fel benne. Sokszor filozofikus párbeszédeket próbál lefolytatni Catherine-val, aki azonban nem a legmegfelelőbb partner erre, de azért néha vicces fordulatok is megesnek párbeszédeik folyamán, ezzel is oldva a feszültséget. A játéknak eléggé jó humora van ilyen téren. Viszont a legdurvább a játékban az, hogy súlyos morális kérdéseket vet fel. Ezt nem lőném le, hogy miben, de ha játszotok a játékkal, akkor meg fogjátok tudni és nem lesz könnyű eldönteni, főleg ha jobban belegondoltok azoknak a következményeibe, minden eshetőséget elővéve és átgondolva.
Amiért még jobban alá tudom támasztani, hogy ez egy fantasztikus játék, az az, hogy én alapvetően nem szeretem a scifi-t. Ez nem eldöntés kérdése volt és én tényleg igyekszem azon téren, hogy emiatt ne halasszak el egy jó könyvet, filmet vagy játékot. De a megfigyeléseim alapján sosem tudtam végignézni/-olvasni/-játszani az ilyen témában készült műveket. Valahogyan nem az én világom, de… ennél a játéknál egyáltalán nem zavart és kifejezetten tetszett is!
Bár igaz, hogy horror-scifi játéknak lett meghirdetve, de én ennek ellenére nem nevezném annyira nagy horrornak. Persze, voltak benne ijesztő részek és a hangulat is sokat rátett… de annyira izgalmas volt a történet, hogy egyszerűen nem a félésen volt a hangsúly. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ez egy nagyon jó scifi játék horror elemekkel

Az egyetlen kicsike negatívum a játék terén csak annyi volt, hogy sokszor volt olyan, hogy leragadtunk, mert nem sikerült megtalálni a kijáratot vagy nem éreztük olyannyira pontos meghatározásnak azt a feladatot, amit éppen valamilyen módon meg kellett oldanunk. Ez viszont a személyes tapasztalatunk, lehet, hogy csak mi voltunk ilyen „bénák”, és más rögtön rájön mindenre. Az is tetszett, hogy végig a történetben tartott minket és nem éreztük kicsit se úgy, hogy most „jó, elhozom ezt, pipa egy küldetés, aztán ezt, meg ezt, meg azt, meg amazt...” Végig teljesen benne voltunk a játékba. Az ijesztések is jók voltak és nem váltak monotonná. Van, hogy a játék direkt kicsit „szemétkedik” és olyan jeleket ad, mintha megint egy üldözős, bujkálós rész jönne, pedig nem. Tehát nem volt kiszámítható, ami még egy extra piros pont neki!
Végül utolsó szóként csak annyit mondanék, hogy próbáljátok ki és játsszátok végig! Megéri és mindenkinek nagyon fog tetszeni, szerintem. Szeretném ezt a játékot népszerűsíteni, mert nagyon, de nagyon megérdemli! Ez az általam ismert eddigi legjobb horror játék és nagyon nagy örömöt okozott az is, hogy ezt mind megírhattam nektek, kis fiókák!
Egy link, hogy betekintsetek a játékba picit: https://www.youtube.com/watch?v=BZTfi1jv-EE
~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése