2016. december 11., vasárnap

Személyes vélemények #2 - Outlast

Rémséges napot minden édes madárkának!

Reaperrel megbeszéltük, hogy ha van egy adott téma, amit még kitudunk bővíteni személyes véleményünkkel, akkor nyugodtan írjunk mi is az adott témában róla. Én pedig láttam, hogy ő az Outlastről írt, amit már régebben én is kijátszottam a bátyámmal. Erről szeretnék pár sort kanyarintani.

Én magam számítógépen jutottam ehhez a csodálatos játékhoz. A történet röviden annyi, hogy van egy Murkoff által létrehozott elmegyógyintézet, ami már egy hosszú ideje bezárt rejtélyes körülmények között. Mi magunk pedig egy riporter vagyunk a történetben, aki kapott egy levelet az egyik benti dolgozótól, hogy kihasználják a beteg embereket és valami borzasztót találtak a hegyen, ahol létrehozták ezt a létesítményt. Tehát mit csinálunk? Persze, hogy odamegyünk!
Eléggé rosszul kezdődik az odamenetelünk, mivel miután beálltunk a kocsival a kapuhoz, hogy bemehessünk (ami előttünk nem igazán akar megnyílni), a mögöttünk levő másik bezáródik, és nem tudjuk kinyitni. De kiszállunk az autóból, magunkhoz vesszük legjobb barátunkat, ebben az esetben a kamerát a két friss elemmel és még meg is nézzük azt a kinyomtatott levelet, ami miatt pontosan ide is jöttünk.
Nagyon fontos! Az egész játékban fontos lesz számunkra a kamera. Egyrészt éjjeli mód is van rajta, ami által a sötétben is tudunk tájékozódni, és emellett a karakterünk, akivel játszunk, csak ennek a használatára jegyez fel magának egy-két dolgot. Ezek is eléggé érdekesek, ahogyan az elmegyógyintézetben elszórt számos dokumentum, amiből körvonalazódni is kezd számunkra, hogy mi is történt itt tulajdonképpen? Illetve visszatérve a kamerára: valamiért elemmel működik, de az viszont merül és nem végtelen erőforrású, azaz figyelni kell folyton a helyszíneket, átnézni, hátha ráakadunk egy-két újra. Ja, meg egy személyes tapasztalat: tökig merítsétek le az elemet és csak utána váltsatok, mert ha előtte, akkor eldobja az elemet és elpocsékoltatok akár egy fél elemet is! Ezzel vigyázni, mi is megszívtuk!

Egy érdekes útvonalon sikerül bejutni az intézetbe és sajnos eléggé hamar rájövünk, hogy itt tényleg nagy gáz történt, és ami a legrosszabb, nem is tudunk visszafordulni és könnyedén elmenni. A nyomozás hamar átvált egy „keressük meg a kijáratot hadiakcióba”, de természetesen közben felvesszük a dokumentumokat, amiket találunk, jegyzetelünk magunknak, hogyha esetleg kijutunk, akkor ne ússzák meg szárazon azok, akik miatt ez megtörténhetett. S ennyi lenne a játék lényege úgy, hogy senki számára se „spoilerezzek”, mert nem szeretnék, a célom ezzel az, hogy minél többen próbálják ki!
Magáról a játékról első benyomásként: nagyon tetszik. Gyönyörű szép grafikája van, nagyon ügyeltek arra is, hogy hogyan mozog egy ember, mennyit látunk magunkból például. Ennél konkrétan arra gondolok, hogy ha közel megyünk egy ajtóhoz, akkor a karakter ráteszi a kezét a félfára, hogy egy kicsit megtámaszkodhasson. S az ilyenek tetszenek nekem borzasztóan! Illetve van, hogy guggolva megyünk valahol és ott is látjuk a földön, ahogyan megtámaszkodik a karakter a kezével!
A történet, mint ötlet is rendkívül jó. Nagyon tetszik ez az elmegyógyintézetes téma, és ha valaki még tud esetleg ilyen játékot, filmet, könyvet szóval abszolúte bármit, akkor jelezze nekem! Nagyon hálás lennék érte!
Az irányítás sem nehéz, sem bonyolult. Könnyen megérthető, kezelhető. Igazándiból nekem nincs is nagyon negatív élményem magában a játékban, csak talán egy bizonyos dolog… ez az ijesztéssel kapcsolatos. Előre is leszögezném, hogy játszani egy horror játékkal sokkalta nehezebb, sokkalta jobban hat az emberre, mint egy horror filmet megnézni, mivel itt rajtunk múlik, hogy mi tulajdonképpen meg fogunk-e halni, vagy túléljük. Természetesen horrorról van szó, tehát happy endet senki sem vár úgy igazán, de azért, mégis benne van az emberben, hogy „jaj, éljem túl”. Jobban bele tudjuk magunkat élni! Viszont az elején, ugye, minden új volt és minden tetszett az embernek… bár visszagondolva is az elején volt két olyan nagyon jó ijesztés, ami egyszeri lehet inkább, de… az volt az igazán jó. S most itt van egy kis „spoiler(SPOILER VESZÉLY), mivel máshogy nem tudom ezt igazán elmondani. Tehát a játékban lesz egy-két „csúnya bácsi”, aki nem nagyon örül az ittlétünknek, azaz néha megkergetnek minket és nekünk el kell tőlük rohannunk, bujkálnunk és megoldani bizonyos feladatokat. Ez így elsőre jó is, de… mikor már ezredik ilyen üldözős jelenet jön, akkor már fárasztó és sajnos a játék ilyen szinten kicsit monotonná válik. Persze az ember így is fél, de lassan inkább bosszankodik, hogy „ne már, megint?”.

Némelyek szerint a történet nem a legjobb, mivel klisés. Viszont én nem vettem még észre olyan filmet, vagy játékot, amiben ezt a témát dolgozták volna ki. Kerestem is, de úgy igazán nem találtam. Lehet, hogy volt egy ilyen időszak, mikor ez volt nagyon népszerű, ám mostanság nem igazán, tehát ez ne tartson titeket vissza!
Összességében ez se a legeslegjobb horror játék, de az általam eddigi ismertek közül az. Mindenkinek ajánlom, nem fogjátok megbánni! Egy igazi felüdülés ezzel játszani! Főleg, ha előtte sok rossz próbálkozással találkoztatok már…
Lényegében, adjatok neki egy esélyt, szerintem nem fogjátok megbánni! :)

(Megjegyzés: linkelek nektek egy videót is, amiben pár ember reakcióját láthatják az Outlast kipróbálása során. :)
Link: https://www.youtube.com/watch?v=1Vcgdl4xQ18)

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése