2016. december 31., szombat

Horror filmek #11 - The Other Side Of The Door

Üdvözletem minden pici baglyocskának!

Évünk utolsó irománya nem más lett, mint az "Other Side of The Door" nevű, 2016-os horror film, ami kivételesen semmi másnak nem lett behazudva. Mit mondhatnék erről a filmről? Az elején közölte a nézővel, hogy nem lesz jó.

Igen, tudom. Az év végi utolsó "elemzés" megint a végtelenbe menő negatív vélemények áradatáról fog szólni, de higgyétek el, hogyha megnézitek ezt a filmet, ti sem lesztek másképpen.

A történet röviden megismerteti velünk egy házaspárt, akiknek hamarosan gyerekük lesz és Indiában telepednek le. Amint ezt tervezgetik, a strandon mászkálva, egy kis gyerek hozzájuk dobja véletlenül a labdát. S mikor a férj, Michael, visszaadni kívánja, megkérdi indiaiul, hogy szerinte ide tudnának-e költözni. Mert amúgy csak nyaralnak. 
Erre a kislány rámutat Maria-ra, a feleségre és fekete szembogara lesz és sikít. Vágás. Maria felébred egy rossz álomból.
Mielőtt tovább haladnék, elmondanám az első negatív momentumot a filmben: a főszereplő személye. Igazából nem nagyon jegyzek meg színészeket és kevés kedvencem van. Utált annál kevesebb, de van egy... mégpedig Sarah Wayne Callies, akit már a The Walking Dead-ből ismerhettek páran, Carl anyjaként. Na, most... Ott is hihetetlenül idegesítő karaktert játszott, meg maga a csaj úgy ahogy van, unszimpatikus a számomra. Még láttam egy másik filmben, de ott is ugyanaz volt és itt is. Egy hülye, idióta nő, aki még betegesen sovány is. Nem hiszem el, hogy ő lenne az ideál... Jó, mindegy. Az alkatába azért nem fair belekötni, ám én irtózom ettől a színésznőtől, úgy ahogy van. Meglátok egy filmet vele: tudom, nem lesz jó. Szerencsére a sorozatot nem rontotta el, de utáltam minden egyes jelenetet vele. Szörnyű és borzasztó volt, elhihetitek nekem. De szerencsére hamar meghalt a sorozatban.
 Ez lett volna az enyhe zárójeles megjegyzésem.

A történet 6 évvel később folytatódik a felébredés után. Igazából eléggé furán és nehezen, azonban kiderül, hogy két gyermeke volt eredetileg a házaspárnak, viszont a fiú, Oliver, meghalt egy balesetben. Erről kapunk is egy visszaemlékezést, miután Maria (miért pont ezt a nevet kapta? Sérti a Maria-kat.)  megpróbálja gyógyszer révén megöngyilkolni magát. S miközben viszik be, jön a visszaemlékezés, hogy valahogyan behajtott ez a drága nő a vízbe az autóval és a gyerekei is bent voltak. Igyekezett kimenteni őket, miközben a víz áradt be. Viszont a kisfiú lába beszorult (arra kíváncsi lennék, hogy hogyan, mert nem igazán láttam pontosan... és nem ütköztek, hanem vízben landoltak.... mindegy. Vagy ha ütköztek is, akkor miért nem láttunk sehol se sérülést az ülésnél, vagy az autó oldalán?), így az anyja csak a húgát, Lucy-t menekítette ki, a fiának meg ennyit mondott: "Sajnálom, kicsim." 
Ilyet nem szabad... Jézusom. Még ha túl is élte volna a srác, akkor ez menne le egész élete előtt! Ez a mondat! Ilyet nem mondunk! Az abszolúte lemondás!
Végül Maria helyre jön, bűntudattal él tovább. Az indián nő, aki náluk dolgozik, Piki, felajánl egy lehetőséget a munkaadójának, hogy beszélhet még egyszer a fiával és elbúcsúzhat tőle. Hogyan? Hát Piki otthona környékén van egy erdő, amiben pedig egy elhagyatott templom, ahol az alvilág és az élők világa közti határ nagyon elmosódott. S a fia hamvait a templom lépcsőjén el kell szórnia, bemenni és akkor megjelenik, beszélhetnek egy kicsit. De NEM NYITHATJA KI AZ AJTÓT! Ez a legfontosabb szabály. (Ugye, mindenki tudja, hogy ki fogja nyitni?)
Maria belemegy ebbe a lehetőségbe, így hát elmennek a sírhoz, meggyalázva kiássák a halott fiú tetemét és elégetik egy nagy máglyán. Egy kérdés: hogyan tudja majd szétválogatni a fa és a fia hamvait?
Közben ott megjelennek az Aghorik, amelyek a halottak húsával étkeznek és magukra kenik azoknak hamvait, ezáltal kapcsolatot tudnak tartani a túlvilággal. Ilyen őslakos szerű, fura emberkék ezek és folyamatosan kántálnak valamit.
Maria a templomhoz elutazva, a környéken döglött madarakat talál. A rendező igyekszik valami idegborzoló zenét berakni hozzá, de még feszültség sem keltetik az emberben. De legalább igyekezett.
Elszórja szépen a fia hamvait a lépcsőn és bennem az fogalmazódott meg, hogy hozott-e seprűt, amivel összeszedi, hogy visszajuttassa a sírba? De nem. Pedig az lett volna az igazán jó. 
Éjjel aztán elkezd random a templomban mászkálni, GYERTYÁVAL A KEZÉBEN. Nem egy zseblámpával, nem egy telefonnal, amivel megvilágítja az utat! Jesszusom, emberek: 2016-ot írunk. Már nem gyertyázunk és később a filmben látjuk az okostelefonját! Logikus.
Na, de mindegy. Lemegy egy lépcsőn, mert miért ne, megijed egy meghaló madártól, amit furán animáltak. Majd megtalál egy érdekes szobrot. Eléggé rusnya szegény. Ám akkor elege lesz, felfut és a fia megjelenik az ajtón túl. Beszélnek és könyörgöm, mindannyian tudjuk, hogy kinyitja az ajtót. Mikor a kisfiúnak mennie kell, ki is nyitja, tényleg. Majd kint, mögötte lesz egy random, görög istenre hajazó (a maga horroros módjában) Aghori és jumpscare! Aztán menekül Maria és innen kezdődnek a bajok. 

Amit nem értek, az az, hogy Maria tök messze van az otthonától, de rögtön az ajtó kinyitás után már otthon kezdődnek a paranormális tevékenységek. Folyamatosan. Közben persze akad egy elengedhetetlen szexjelenet, majd olyan baki, hogy a csaj felébredve még más ruhát hord, aztán a következő pillanatban teljesen mást visel... Lucy szokás szerint, mert gyerek, jobban érzékeli bátyját és játszik vele a szobájában és Oliver jelzi folyamatosan, hogy itt van. 
Vannak olyan bakik is, hogy Oliver gyerekszobájának ajtaja hirtelen más színű, mint eredetileg. Gondolom, az effekt miatt. 
Közben Maria bekattan, úgy viselkedik, mintha Oliver élne és például mesét olvas neki, amitől tökre boldog lesz. Kezd megőrülni enyhén. Persze, a rémálmok azért előjönnek és nem lesz minden szuper. Az aranyhalak, madarak és a növények megdöglenek lassan Oliver jelenléte miatt, mert kezd gonosszá válni. Az indiai csaj pedig csak most kezdi észrevenni és nem szól semmit...
Random olyan jelenet, hogy egy Aghorik bekenni hamuval Maria arcát, meg hogy Maria Lucy-val sétálva a belvárosban meglátnak egy balesetet, ahol egy taxi kivasalt egy indiait, akinek hirtelen a nyaka kicsavarodik és Maria-ra pillant. Szóval ilyenek.
Tipikus fel-le villanás és megjelenik a fiú és bántja a húgát... Konkrétan.... MEGHARAPJA. Mi? Miért pont megharapja? Ennyire éhes? És erre mit csinál Maria? Elmondja a férjének, hogy amúgy ez van? Vagy bármi mást tesz ellene? Aha. Bemegy Oliver szobájába és leszidja, hogy rossz kisfiú voltál! Vagyis megpróbálja, de az se megy neki.

Oliver egyre gonoszabb lesz és végre Piki elmondja a megoldást: mindent el kell égetni, ami hozzáköthető. Tehát rajzok, játékok, fényképek... Amibe kapaszkodhat. De... ebben egy valami hibádzik. Mert végül is Maria, mint az anyja hozzáköthető, hiszen belőle jött ki. Az apa, mert tőle is származik. A húga, mert egy vérből vannak. Akkor őket is meg kell ölni, vagy mi? Ez nekem itt hibádzik. 
Tovább a jumpscare-k, meg ehhez hasonlók és az anya még mindig nem szól, hogy valami baj van... MÉG AKKOR SEM, mikor rátalálnak Piki hullájára, aki megpróbálta felégetni a fiú holmijait, ha már Maria nem képes rá... 
Amúgy Piki hogyan halt meg? Belefulladt a szökőkútba. És neeem. Nem hívnak még véletlenül se egy rendőrt! Nem... Helyette égetéssel eltemetik. Remek... S ezután Maria megpróbálja felégetni a holmikat egy szinte ERDŐ közepén. Ott van körülötte egy csomó fa és még egy vödör vizet nem visz, vagy csinálja meg úgy az égető helyet, hogy ne terjedhessen el a tűz... Aztán meg mikor megjön az apa, akkor meg nem figyel a tűzre!
Na, igen. De térjünk vissza arra, hogy Maria mikor mondja el, hogy gáz van? Mikor égnek Oliver holmijai és a gyászoló apa kiakad, hogy miért tette ezt? Mert nem kérdezte meg róla. És akkor elkezdi tökre hihetően magyarázni, hogy "Michael visszatért". Azt már nem, hogy hogyan és miképp gyalázta meg édes fiuk sírját.
Lucy-t közben megszállta Oliver és mikor Maria belé kapaszkodva igazolni akarja önmagát, úgy tesz, mintha megőrült volna. Az apa elhiszi és segítséget akar hívni, mert úgy érzi bekattant a felesége. (Amúgy igaz.)

Nem áll távol az igazságtól és ekkor felvetődött egy nagyon jó lezárási lehetőség: Mi lenne, ha beképzelte ezt csak Maria és csak hallucinál, meg ő ölte meg Piki-t? Egy ilyen vég szerintem tök jó lett volna. De nem. Az akkor jó lett volna. Szóval kimennek apuciék a kertbe, ott az Aghorik, akik jöttek Oliver-ért, hogy visszasegítsék a túlvilágra, de közben Lucy testében Oliver kicsinálja a kutyát...
Amúgy utálom, ha állatot ölnek meg egy horror filmben. Az a legalja módszer és szerintem, akik nem tudják ezt kihagyni, azok azért teszik ezt, mert nem képesek anélkül egy jó horrort csinálni, pedig ezzel pont, hogy tönkreteszik az egészet. Véleményem szerint. 
Apa a rendőröket hívja először, de meghallja a kutya nyüszítését, bemegy, látja a pici lánya kivégezte a házi állatot kiborul, a lány ledöfi őt is... 
S majd kitör Maria a szobából, ahova bezárta az apa és meghallja a sikítást. Felrohan és látja, hogy Oliver szobájában, Olivert Lucy testében feláldozni készülik, vagyis kinyírni, mert csak így tudnak megszabadulni tőle az Aghorik. S közben jön az egész film alatt fel-feltűnő, eleji ronda szoborszellem, aki majd elvégzi a dolgát. De előtte még feltűnik MICHAEL (te nem haltál meg? Az előbb még mozogni se tudtál) éés megpróbálja megvédeni egyetlen lányát. Az anya meg a gyerekhez rohan és hirtelen beszélni tud a gyermekével, aki tökre normális lesz és megkéri, hogy őt szállja meg. Megszállja és ledöfik.
Szerintem az, hogy meghalt a csaj, a film legjobb pontja volt. Úgy élveztem. 
Amúgy most se hívták ki a rendőröket végül, se semmi, hogy a csajt ledöfték valószínűleg. Logiiikus.
Látjuk, hogy hogyan szipolyozza ki a lelket Maria-ból a szobor szellem és annak egész film alatt elrejtett arcát... Szerintem feleslegesen, mert nem értünk vele semmit, nem adott a filmhez semmit.

S jött a vége, ami a legjobb volt: Maria felébred a templom lépcsőjén és a férje szólítgatja, hogy ott van-e és: KINYITJA AZ AJTÓT. Fogadok, ha a lányuk megéri a felnőttkort, ő is megteszi. De amúgy erről honnan tudott az apa, hogy így kell? Hiszen nem mondta el neki Maria és Piki is meghalt...
Jó, ha nagyon akarja, lehet képes megtudni.
Összegezzük!
Sarah Wayne Callies még mindig egy rossz színész.
Maga a történet indított egy olyan lehetőséget, hogy megmentse a helyzetet és valami értelmessé kreálja, de elrontotta.
Tele volt random jumpscare-vel.
Az apa, mint karakter, nem funkcionált szinte semennyire és a végére is... csak muszájból. 
Csomó megkérdőjelezhető, támadható felülettel rendelkező rész található a filmben.
Másfél óra volt, de unalmasságában többnek tűnt.
Vicc.
Nem félelmetes, nem lehet horrornak nevezni. 
Logikátlan cselekedetek: gyertya használata például.
Állat kinyírása -> a lehető legnagyobb mínusz pont.

Kellemes Új Évet és Borzongásokkal telit kívánok nektek kis fiókák, reméljük, jövőre lesznek érdemleges horror filmek. Szeretlek titeket, kövessetek minket jövőre is! <3

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése