2016. december 11., vasárnap

Horror filmek #6 - Fűrész I.

Jó estét kívánok minden pici fiókának!

Előző szombaton sikerült rávennem magam, hogy megnézzem a Fűrész első részét. Azt kell tudni, hogy alapvetően nem nagyon szerettem. Megpróbáltam anno 12-13 évesen megnézni, de kissé kiakasztott. Sajnálatos módon akkoriban még nem fogtam fel az undorításon túli lényegét. Viszont most igen és el kell mondanom, hogy ez egy JÓ HORROR FILM. Jegyezzétek meg, pici fiókák, mert igen ritkán hagyja el a számat ez a minősítés. Egy rövid ismertetőt gyorsan beszúrok, mielőtt értékelném nektek.

 

ISMERTETŐ
Mit tennél meg azért, hogy mentsd az életed? Készülj egy idegborzoló utazásra a terror legsötétebb bugyraiba a Lions Gate Film lebilincselő horrorfilmjével, a Fűrésszel, a főszereplők, Cary Elwes, Danny Glover, Monica Potter és Leigh Whannell társaságában.
A megháborodott szadista sorozatgyilkos áldozatait megszállottan az élet értékére akarja megtanítani úgy, hogy erkölcsileg szilárd embereket rabol el, és hátborzongató játékra kényszeríti őket, melynek tétje a saját életük. Az áldozatok mindegyikének képtelen döntési helyzetekkel szembesülve kell megküzdenie azért, hogy visszanyerje életét, vagy ellenkező esetben belehaljon a próbálkozásokba.
A Fűrész feszített tempójú, nyugtalanító, sőt rémisztő film a horror élményének maradandó pillanataival fűszerezve. James Wan, a rendező, mesterien bonyolítja a történetet, dermesztő tájképet festve a rettegésről, ahol semmi sem olyan nyugodt, mint amilyennek látszik. Az érzelmileg felzaklató film alatt a néző végig tűkön ül, és az utolsó pillanatig kételyek között marad. Hagyd égve a villanyt; ma este nem fogsz könnyen elaludni.


VÉLEMÉNYEZÉS
Ritkán mondhatom el azt, hogy az ismertető tényleg azt írja le, amit át fog élni az, aki megnézi. Általában túloznak, de ez most konkrét és igaz. A történet úgy kezdődik, hogy két férfi felébred egy szobában. Mindkettejük lába egy-egy csőhöz van bilincselve és kettejük között, a szoba közepén egy hulla, aki lelőtte magát. Egyik kezében egy lejátszó, másikban egy pisztoly. Egyikük sem tudják, hogy hogyan kerültek ide pontosan, semelyikük sem emlékszik. Miután megszerzik a lejátszót, meghallgatják a zsebükben talált kazettát. Mind a kettejüket egy eltorzított hang egy bizonyos játékra kéri fel. A tét nem más, mint az életük. Se több, se kevesebb. A két férfi együttműködésével próbálnak kijutni a teremből anélkül, hogy bármelyiküknek a másik vérét kellene ontania, avagy saját magukban kárt tenni. Azok, akik idejutnak, valamilyen titokkal rendelkeznek, avagy valahogyan nem becsülik meg az életet. Például az orvos azért lett kiszemelve (aki az egyik a két férfi közül), mert megcsalja a feleségét és kicsit közvetetten is sértette a „Kirakós sorozatgyilkost”. Ezt a nevet azért kapta, mert olyan játékot állít fel az áldozatoknak, amelyekből logikai feladatok megoldásával tud az ember megmenekülni, mondhatni „kirakóst” kell játszaniuk. Megtalálják az egyik nyomot, ami elvezet a másikra. A másik ember egy fotós, aki követi ezt az orvost és fotókat készít róla a Kirakós (vagy máséra?) megbízására. Az ő bűne nem lett teljesen tiszta a számomra, talán azért, mert mások életében vájkál és dokumentálja őket pénzért. 

Nem nagyon szeretnék spoilerezni a történettel kapcsolatban, hiszen buzdítani szeretnélek titeket inkább arra, hogy nézzétek meg. Röviden a sztorinak a lényege az, hogy van egy Kirakós gyilkosunk, aki az olyan embereket invitálja meg e borzasztó és zord játékába, akik erkölcsi formában valahogyan vétkeztek és ezt ő észrevette. Azt is tudni kell, hogy a Fűrész egy sorozat horrorfilm. Több része is van. Én pedig még csak az elsőt láttam.
Nagyon tetszik, mert végre nem valami lehetetlen és képtelen lett beállítva a félelem faktorának. Ez egy olyan történet, ami akár meg is történhet. Sorozatgyilkosok léteznek, és ki tudja, hogy melyikük fog kiszemelni minket? Talán ma vagy holnap, vagy a közeljövőben. Persze, szerencsére nem nagy a valószínűsége, DE nem is kizárt teljesen. 

Másodrészről ez nem csak egy horror, hanem egy nagyon jól kigondolt krimi is. Nagyon ötletesek a feladványok és egyben rémségesen is betegek. Az ember elundorodik némely végkimeneteltől. Nagy előnye viszont ennek a filmnek, hogy bár az undor szinte minden formáját a néző elé tárja, mégis nem attól fél. Az egész filmnek van egy olyan nyomott és kellemetlen hangulata már-már, hogy attól is kissé feszeng és félelmet érez az ember. Nincsenek hirtelen ijesztések, amik idővel már unalmasak lennének, ez is egy pluszpont. S bár én jól tudtam utána aludni, úgy hiszem, sokaknak nem menne ez már. Nagyon jól megszervezett, átgondolt, mélységesen beteg alapötletű és érdekes története van. Érvényesülnek a horror alapkritériumai: nincsen happy end, nincsen hős és az ember félelmével játszik. Röviden, ez eddig az egyik legjobb horrorfilm, amit láttam. Mindenkinek szívből ajánlom és igyekszem mihamarabb megnézni a második részt és arról is hozni egy kisebb elemzést! További rémséges estét, minden édes kis fiókának!

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése