2016. június 28., kedd

The Walking Dead

Szeretik a kedves látogatók a zombikat? Igen, nem? Így is úgy is ismertetném e kedvenc televíziós sorozatomat, nincs apelláta.

Hunyjuk le a szemünket, és gondoljunk bele. Mit reagálnánk, ha egy hosszú kómából felkelve egy elhagyatott kórházban találnánk magunkat, a zombi apokalipszis közepén? Megijednénk, rettegnénk? Mit tennénk először úgy, hogy még semmi fogalmunk a világ akkori helyzetéről? Rick Grimes rendőr (Andrew Lincoln játssza) pont ezzel a problémával találja szemben magát, miután egy munkahelyi baleset miatt kórházban kötött ki. A hosszú kómából való felébredés után egy cél lebeg a szeme előtt: meg kell találnia a családját. Addig még nem tud semmit az állítólagos „járkálókról”, ő csak egy elhagyatott kórházat lát. Ezért lesz érdekes már a kezdet. 

 A The Walking Dead névre hallgató amerikai horror sorozat Robert Kirkman, Tony Moore és Charlie Adlar azonos című képregényének történetét tárja szemünk elé. Én ugyan már láttam ezt a képregényt a Szabó Ervin Központi Könyvtárban, ám sosem volt akkor bent éppen az első része. Így hát nem tudtam kikölcsönözni. De ha módomban áll megszerzem és erről is fogok írni pár sort Önöknek.
  Miért írok erről a sorozatról? Mivel fogott meg? Elsősorban a szereplők viselkedése. Végre egy valósághű feldolgozás az emberevő zombik járványának megjelenéséről és az akkori életről. Nem sok zombis filmet láttam eddigi életem során, de azok meg se közelítették az én elképzelésemet. Viszont ez a sorozat, tökéletesen eltalálta azt, amire annyira vágytam. Az élőhalottak lassúak, rothadnak (amit jól ábrázolnak), de csapatban nagyon veszélyesek. A karakterek mind-mind máshogy reagálnak az egész helyzetre és ettől még élethűbb lesz ez az egész. Nem csak egyöntetű vélemény van a helyzetekről és a megoldásokról, hanem vannak kisebb viták, vagy több ötlet. Illetve a jellemek fejlődése is nagyon érdekes. Például lesz rossz fiúból jó fiú válás, és annak tökéletes ellentéte is. Megtekinthetjük, hogy egy gyerek miként fejlődik ebben a világban és ő hogyan fogja fel az eseményeket. A történet pedig nagyon jó. Vannak benne csavarok, titkok és izgalmas részek. Őszintén szólva nem akarok semmi konkrétat mondani, mert azzal csak lelövöm a poént. Mindenképpen az lenne a jó, ha adnának egy esélyt ennek a sorozatnak. 

  A The Walking Dead-ről még annyit érdemes tudni, hogy az elején nagyon ijesztő lesz az embernek. Pár rész erejéig mindentől megijedünk és rettegünk, de aztán megszokjuk a hangulatot. S emiatt lesz még jobb, mert akkor sem válik unalmassá. Van benne vér, bél, undorítás dögivel. De itt nem csak az eszement zombi gyilkolásról van szó, hanem tényleg, egy rendes történetet nézhetünk végig.
  Azért nem teljesen horror ez az egész sorozat, mert ha a horror műfaj alapjait nézzük, akkor tudjuk, hogy a szereplők inkább áldozatok és nem hősök. Itt sem lesznek hősök, de együtt tudunk velük érezni. Általában egy horror filmnél nem szoktunk az áldozatokkal együtt érezni, de ebben a sorozatban fogunk. Lesz olyan, hogy megsiratunk akár egy-két karaktert, vagy meghatódunk. Happy endet, ugye, annyira nem várunk, de mégis reménykedünk benne. Illetve lesznek idővel kedvenceink is. De mégis horror, mert az elképzelés, hogy egyszer kitör egy ilyen járvány, nagyon félelmetes. Mai napig, ha belegondolok, mit tennék, akkor megköszönöm, hogy nincs ilyen. Mert én semmiképpen nem akarok egy ilyen apokalipszist
.
Részek száma: Eddig öt évad van, az AMC csatornán adják le. Hatodik évadra jelenleg várunk. (Utólagosan: mostanra már kész a hatodik évad és a hetedikre várunk.)

Mindenképpen nézzék meg, nézzenek bele, ha tudnak! Nem fognak csalódni! 

~ Elizabeth

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése