2017. december 12., kedd

Horror filmek #23 - Like.Share.Follow.

Üdvözletem minden drága, kis Fiókának!

Ma szintén rendhagyó véleményező cikket tárok szemeitek elé, mert megint sikerült valami igazán érdekeset találni, jót, nem pedig rosszat!

Mai cikkünk témája a 2017-es "Like.Share.Follow." c. film, amelyet magyarul "Lájkolj, ossz meg, kövess!" c. alatt találhattok meg.
Nagyon fura, hogy végre találtam valami igazán érdekes, s személy szerint kedvelt horror filmet, habár nem is igazán féltem alatta, sokkalta inkább követtem a történetet. Az pedig még furább, hogy egymás után viszonylag két remek filmről tudok itt írni a blog kereteiben.
De, jó, hogy beteg lettem és van időm ilyenekre! Juhú!

Filmről szakszerűen
IMDb pontszám,mert az a mérvadó: 5,1.
Jó, most kicsit megállok. 5,1?? Miért? Én ezt most tényleg nem értem.
Kicsit felborítom a sorrendet, mert erre úgy érzem, reagálnom KELL. 
Igen, elfogult vagyok, mert tetszik a film, de miért, így előrevetítve? Azért, mert végig rendesen volt vezetve a sztori, valami tényleg létezőtől kell tartanunk és bele tudjuk magunkat élni, ezenkívül tényleg érdekes volt.
Szóval nem értem. Nem értem az embereket.
Persze egy "Fekete Ruhás Nő" c. filmnek biztos magasabb a pontszáma... Mindegy.
Rendező: Glenn Gers (MEGJEGYEZZÜK!)
Kiadták: 2017
Műfaj: Horror, Romantikus, Thriller

Talán annyiban tudom megérteni, hogy alacsonyabb a pontszáma, mert nem annyira ment rá az ijesztésre. Például nem volt tele jumpscare-vel, s az ember alapvetően nem félt alatta annyira, mert nem erőltették.
Igen, volt benne olyan, hogy a háttérben valaki ott van, de mégse... Voltak para jelenetek, de nem olyan félelmetesek. Nem tudom, valamiért én nem tudtam annyira alatta félni teljesen, inkább nagy szemekkel, érdeklődve figyeltem, hogy "na, mi lesz". Mert jó volt a történet, lekötött, meg... valljuk be, lehet, hogy a sok éves horror film nézés megkeményítette az idegeimet.
De voltak benne horror elemek, voltak ijesztőbb részek, mégsem azok álltak a középpontban... Vagy nem is tudom, ezt úgy lehetne a leginkább megfogalmazni, hogy ez egy kissé rendhagyó horror film volt.
A "thriller" jelzőt azért kaphatta meg, mert kicsit lágyabb, nem egy kemény horrorról volt szó. Egy ideig nem is tudtuk, hogy kitől kell tartanunk, de nem egészen a film végéig. Azért viszonylag hamar sejthettük, hogy valami nagyobb probléma is lesz a történetben, csak nem ennyire nagy.

Történet
2017-es film, ami egy igazán friss, mai témát dolgoz fel. Ez pedig nem más, mint a közösségi média, s annak esetleges hátrányai, botrányai, avagy tragédiái.
A film főszereplője Garret, aki egy ismert, feltörekvő Youtube sztár. Amennyire sikerült levennem, egyedül él, s annyira jól megy neki ez a Youtube-os élet, hogy el is tudja magát tartani belőle rendesen. Ennek mi a hátránya? Szinte mindent megoszt az életéről.
Már a történet elején felbukkan egy "Fangirl" nevű felhasználó, aki eléggé nyílt szexuális ajánlatokkal bombázza a fiút. Ám van egy elve, hogy a rajongó lányokkal nem kezd ki, nem szabad.
Minden jól megy neki, közben megismeri Shell-t, akit el is visz egy randira. A randi után hozzá mennek, s máris megtörténik az "éjszakai csoda". (Remélem, érthető a kis utalásom.)
A csodás éjszaka után jön egy csodás reggel. Vagy borzalmas? Kiderül, hogy Shell egyenlő Fangirl személyével. Ez kiakasztja a fiút természetesen, mert sejti, már akkor sejti, hogy ez a lány nem teljesen százas.
A film további sztorijában pedig azt látjuk, hogy hogyan lesz Shell személyéből egy egyre durvább zaklató Garret irányába.
Tovább nem is mesélném, mert szeretném, ha megnéznétek a filmet, s nem szeretném az egész poént lelőni. Viszont habár az irományok mindegyikére kiragaszthatnánk a [SPOILER] veszély feliratot, ennek ellenére itt külön megemlítem. A cikk további részeiben azt fogom taglalni, hogy miért volt jó film, meg egy-két hibát, ami nekem feltűnt.

Egy jó film, de pár hibával 
Amit már említettem, hogy tetszik, az az, hogy a félelem faktorának nem egy idétlen szörnyeteg lett beállítva nagy túlzásokkal, hanem egy teljesen egyszerű, hétköznapi lány. Jó, kiderül, hogy már az élete folyamán történt egy-két gázos dolog, s agyilag nem igazán százas, ám ez is sokkalta elhihetőbb, minthogy egy szellem ide-odacsapkodjon majd a falhoz. Ez előbb megtörténhet.
A friss téma is jó választás. Tetszik, hogy a filmes világ egyre inkább megjeleníti a mai, modern társadalom jellemzőit. Tehát telefon, net, Youtube, okos dolgok, hasonlók. S azt, hogy mennyire is sokan használják.
A történet érdekesen lett levezetve. Volt tényleg sztorija, látszik, hogy nemcsak buta kliséken alapult, hanem valaki ezzel tényleg foglalkozott és megírta. Rendben, a történet végén Garret elmenekül egy régi viskóba a barátjával, hogy a lány ne találjon rá. Majd ott történt meg a végső játszma, ami igen, kissé kiszámítható fordulat volt.

Ami még tetszett, hogy a film nem adott nekünk "happy endet". Sőt, be is mutatta az emberi butaságot, s azt, hogy nem fog megváltozni egy ILYEN után sem az adott személy. Tehát... Mikor abba a házba ment Garret, azért ment oda, mert úgy tudta, hogy senkivel sem osztotta meg, hogy itt volt és idejönne, ha gázos helyzetbe kerülne. Azonban persze kiderült, hogy az egyik videóban PONTOSAN megadták a helyét, s még el is mondta, hogy "zombi támadás esetén idejönne". Shell pedig tett egy próbát és szerencse érte. Szóval itt lehetett volna egy megmenekülés, míg rá nem találnak a csajra, de nem volt. Aztán a másik, hogy miután megölte a lányt önvédelemből, mert elment hozzá, utána érte jött segíteni az egyik Youtube-os lány, akiről szintén kiderült, hogy kattan és nem a kórházba viszi, hanem magához haza, ápolni.
Honnan tudta a Youtube-os lány, hogy hova kell mennie? Itt jön be az, hogy az ember nem változik. Konkrétan nem bírta megállni a fiú és újra felment a Youtube-ra, a közösségi médiára és live-olni kezdett. Amikor pedig baj történt, segítséget kértek a haverjával.

Amit viszont hibának véltem, de talán nem olyan nagy. 
Mikor a lány jött, hogy akkor a fiúknak neki essen, akkor azok bent rettegtek a házban. Igen, megértem, hogy ijesztő, ha egy ember baltával vár odakint, ám ez a lány nagyon alacsony, vézna, nem túl erős. Egyedül is, de ketten végképp könnyedén elvehették volna tőle a fegyvert.
A másik az, hogy mikor Garret lefegyverezte a lányt, nem elvette a kést, vagy kötözte volna meg erősen... ott hagyta lent, szinte könyörögve azért, hogy a lány belé döfje. Megtörtént.
Illetve, nem értettem, hogy a rendőr miért mutatta a srácnak meg, hogy hogyan tudna betörni hozzá. Illetve ha pont arról beszélt, hogy vigyázni kell a lánnyal, miért nyitotta ki olyan könnyelműen az ajtót, aminek következtében egy nyílvessző állt a torkába a következő pillanatban?

Igazából ezek annyira nem nagy hibák, de azért, hogy kötekedni tudjak, megemlítettem őket.
Ennek ellenére nagyon ajánlom ezt a filmet, mert jól felépített, érdekes története van, mai korban játszódik teljesen és azért meg lehet alatta ijedni. Közben pedig több helyen is megmutatja az emberi gyarlóságot is, mint például mikor a barátja egyedül otthagyta Garrat-et, és elmenekült egy lány elől... Pedig el is vehette volna tőle a baltát.

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése