2017. december 9., szombat

Horror filmek #20 - Annabelle: Creation

Üdvözletem minden kedves Fiókának!

Hosszabb kihagyás után folytatjuk a szokásos, bevált stílussal: azaz egy negatív véleményt kifejtő cikket tárunk elétek az "Annebelle: Creation" c. horror filmről.

Jaj, tudom, hogy hiányzott már ez Nektek! Hiszen annyira ritkán szidunk bármit is, és folyton csak a jókat emeljük ki a horror filmekből!
Várjunk csak... Mintha ez fordítva lenne. Nem érdekes! Attól függetlenül szeretni fogjátok! Kivéve, ha életetek horror filmje volt, mert akkor lehet, hogy inkább jobb lenne kihagyni ezt a cikket, mert a nagyobb szünet után az a picike diplomatikus érzékem is elveszett, ami talán volt.
Filmről "szakszerűen"
IMDb pontszám: 6,6 (Túl magas.)
Készült: 2017
Rendező: David F. Sandberg (Felírom magamnak, hogy tőle ne nézzek filmet.)
Műfaj: Horror, misztikus, thriller

Megálltam itt hirtelen egy pillanatra. Horror? Thriller? Misztikus? Értem, hogy miért "próbálták" ráhúzni ezeket a műfajokat, de nem sikerült. Szánalmas próbálkozások tömkelege volt, kiszámítható minden egyes ijesztés. Egyetlen előnye a filmnek, hogy nem volt tele jumpscare-vel. Viszont annyira lehetett tudni, hogy például mikor a kislány becsukott egy ajtót, elment attól, hogy ki fog nyílni. S miután kulcsra zárta rá, azután is. Amikor pedig lefedte a lepedővel a babát, azzal lesz valami. Bár akkor igaz, azt hittem, hogy csak lecsúszik a lepedő, de helyette felállt. Ez volt az egyetlen meglepetés, de amúgy képtelenség volt félni alatta, s inkább untatta az embert.

Történet
A sztori kezdetben ígéretesnek tűnt, hiszen egyáltalán a baba előzményét ismerhettük meg. Lényegében egy boldog család (Apuka, Anyuka, kislány, utóbbi a drága Annabelle) életébe tekinthettünk bele. Minden rendben volt, az Apuka babákat gyártott és megformálta a kislányát is egy sorozatgyártásban. Viszont még a film elején látjuk, amint egy baleset következtében (ami eléggé kiszámítható volt) meghalt a kislány. Elütötte egy autó.
Vágás.
12 évvel később egy vallásos árvaház tagjai be lesznek fogadva ennek a családnak a házába, ahol az Apuka és Anyuka továbbra is él. Megismerkedünk a 6 kislánnyal, az Apácával és még az Atyával. A háznak nagyon örülnek a gyerekek, de már a legelején sejteti velünk a film, hogy itt bizony szellemjárás lesz, vagy valami hasonló.
Röviden és velősen a film hamarosan átvált egy eléggé üldözéses, unalmas, ördögös/szellemes sztoriba. Ahol mindenkit terrorizál a kis Annabelle szelleme, aki állítólag a baba lelkébe be lett zárva. Ami a történetből kiderül [SPOILER], hogy a kislány halála után az Apuka és Anyuka szépen imádkoztak azért, hogy újra velük lehessen a kislány. Mire valószínűleg egy démon, nem pedig a kislány eljátszotta, hogy ő Annabelle, és az engedély megkapta után beleszállt a testbe. Miután majdnem megölte az Anyukát, valahogyan elűzték, de elzárták a babát. Azt hitték, nem lesz gond belőle, de valahogyan a kislányok jöttére, s hogy az egyik fellelte, újra életre kelt és a kislányt is megszállta, majd majdnem megölte újra az egész bagázst. De sok herce-hurca után túlélték (már aki), jött egy újabb ördögűzés, s vége a sztorinak.
Vagy mégsem? Mert a kislányban benne maradt a démonka, aki Annabelle-ként mutatkozott be egy másik árvaházban, ahonnan örökbe fogadták, újabb 12 ÉVIG boldogan éltek, majd egy random pasassal együtt lemészárolta az új szüleit. Vége.
Véleményezés
Alapvetően, amit el kell ismerni, hogy jó volt, az a képi világ, a vágások... Ezekkel nem volt gond, ahogyan igazándiból a színészi játékkal sem. Legalábbis nem volt feltűnő.
A kisgyerekek korukhoz képest nagyon jól játszottak.

Amik viszont kiakasztottak: a történet teljes logikátlansága. Nem vagyok benne biztos, hogy tényleg egy démon szállta meg a babát. Tehát ezt a lehetőséget is megvizsgálom. Mondjuk, hogy ez tényleg a kislány szelleme, aki meghalt. 
Miért jár vissza?
Boldog élete volt, nem gyilkolták meg, balesetben halt meg. Miért jár vissza és bántja az embereket, ha amúgy egy halál édes kislányról volt itt szó?
Mondjuk akkor azt, hogy ez egy démon, akinek szüksége van egy lélekre.
Ha imádkoztak a szülők, miért jött pont oda? Nem idéztek meg démont, se hasonlót, azok meg nem kóborolnak csakúgy. Legjobb tudomásom szerint, de nem hiszek bennük, nem vagyok szakértő, ám laikus szemmel nem tudom ezt befogadni.
Ám ne legyünk kötekedőek, tegyük fel, hogy igenis, ez a démon mégis meg lett idézve, vagy ott kóborolt és kihasználta a lehetőséget. Ez a démon ugyanaz, mint aki az Anyukát megtámadta? A film szerint igen. S ugyanaz, aki az első részben volt? Erre nem kaptunk választ, de valószínűleg igen. Azonban ha elűzték ezt a démont egyszer biztosan, akkor... hogyan jöhet vissza? Hanyag volt a pap, vagy mi?
Következő. A démon megkapta a lelket a kislány személyében, van teste, tud élni, tud létezni. Az incidens után le is nyugszik, miután újra "el lett űzve". A babából. Ami amúgy már lényegtelen, mert a kislányban volt. Azonban ha a kislányban van és tényleg olyan ereje volt, amilyen, akkor miért nem tört világuralomra, vagy kontárkodott előbb már? Miért volt tökre édes kislány az árvaházban, s húzott le újabb 12 évet az új családjánál? Értem én, hogy mondjuk ez egy periódus, de... Nincsen meghatározva a cél, az ok... A lélek már megvan, nincsen meg az újabb indíték, mindössze annyi, hogy könyörögnek a filmrendezők egy folytatásért, hogy legyen még pénz utána... Meg minek kellett az a véletlenszerű pasi mellé? Egyedül is meg tudja ölni.

Ami még nem tetszett, az a démon erejének nem meghatározása. Egyik pillanatban még a kislányt feldobta a magasba, aki aztán lezuhant az elsőre (hogy nem tört be a feje, nem értem), másikban pedig egy szekrényt nem tud eltolni? Vagy mondok másikat. Hirtelen mozgat, életre kelt egy madárijesztőt, testet ölt több változatban, aztán szenved egy kút fedéllel? Olyan érzésem volt, mintha a rendezőknek fogalmuk sincsen, hogy milyen erős tulajdonképpen a démon, és olyan "ahogy esik, úgy puffan" jelleggel határozzák meg...

Plusz. Ha a babából már a történet elején kiűzték a démont, miért tartották meg a babát? Miért nem dobták ki, égették el, hogy biztos ne legyen gond? Egyáltalán, mi keltette életre a babát? Mert kinyitottak egy ajtót? Nem hiszem. Azelőtt és sikerült testet öltenie?
Jó, lehet a periódus miatt, de miért pont ennyi? Talán ennyi éves volt a lány? Nem tudom felfogni, hogy mi alapján lehetett.

Összegezve az előbbieket: nagyon nem volt átgondolva, nagyon sok logikai hiba volt az egész történetben, megoldásában.
E mellett a random ölések, ijesztés próbálkozások nem tetszettek. Gyengék voltak, unalmasak, képtelen voltam magamat beleélni bármelyikbe is. De végignéztem, igen, azért időt szántam rá.
Ezen kívül nagyon kiszámítható volt, szóval... Igen, ez egy rossz horror film, és nem ajánlom senkinek.

További borzongással teli estét kívánok minden kedves fiókának!

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése