2017. január 27., péntek

A történelem kegyetlenségei #3 - A Spanyolcsizma

Szerelmetes fiókáim! 

Harmadik részünk alanya a Spanyolcsizma lesz maga. Egy "cipellő" mely picinyke lábszárcsontjaink eltörésére igencsak alkalmas.

Ez szintén egy kínzóeszköz, amivel most megismerkedünk. Nem végeztek ki vele embereket, de egész életükre megnyomorították őket az információ, vallomások megszerzésének érdekében. 
Legelőször a spanyol inkvizíció során használták, innen is származik a neve.

Wikipédiából Spanyolcsizma
Kínzó Történelemben bemutatott Spanyolcsizma
Lényegében a szerkezet csizma alakú, vasból készült találmány volt, amelybe beleszorítva az áldozat lábait, igencsak összeszorította azokat. A "Kínzó Történelemben" az az alany, aki kipróbálta, már akkor fájdalmat érzett, mikor beletette a lábait ebbe az igencsak érdekes eszközbe. Miután az áldozat lába csapdába lett ejtve a Spanyolcsizma által, két lába közé faékeket kezdtek el verni. Ez igen nagy fájdalommal járt és sokszor el is törhették vele a csontot. Sőt, ha igazán fokozni szerették volna az élvezeteket, akkor forró vizet, vagy olvasztott ónt öntöttek rá pluszba még a sebesült végtagra.

Persze ennek a "remek" találmánynak sok-sok változata volt. A Wikipédián talált Spanyolcsizma olyan volt a leírások szerint, hogy kettő darab szorítófa közé lett beszorítva az áldozat lábai, amelyeknek szorításán állíthattak. Egyre jobban elszoríthatták, míg ugyanúgy lábszártörést okozhattak, illetve akár deszkavékonyságúra is összeszoríthatták az áldozat lábát.
Ám ezek csak kettő darab a sok közül. Még sok fajta formája van. 

Ezt a szerkezetet a 15-16. század között használták rendszeresen. Pontos évszám nincs, hogy mikor találták fel és kinek a nevéhez fűződik, mindössze annyit tudunk, hogy ezen időszakban vált igazán kedvelté. (Mint egy rossz termék leírása...)

~ Darwly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése