2017. január 27., péntek

A történelem kegyetlenségei #2 - Kínai Vízkínzás

Csepp-csepp-csepp.

Ki hinné akár, hogy pár cseppnyi víz az őrületbe képes kergetni az embert? Ki gondolta volna, hogy régen ezt vallatásra és kínzásra használták az emberek?

Az előző részben nem egy kínzóeszközzel foglalkoztunk, hanem egy kivégző eszközzel. Most viszont a "Kínai Vízkínzás" került terítékre, mint második, bemutatandó alany. Igyekeztem hivatalosabb forrásokat keresni róla, de többségében más cikkekből igyekszem leírni, illetve a "Kínzó Történelem" c. sorozat alapján, hogy mi is ez a kínzás és mi a személyes véleményem róla.
Lényegében a kínzást úgy kell elképzelni, hogy kikötözték az embert és a homlokára vizet csepegtettek. Fontos, hogy ugyanarra a pontra csepegtették a vizet végig. Némely helyen azt írják, hogy állítólag leborotvált homlokra csepegtettek, bár ez utóbbi nekem kissé fura.
Maga az a jelző, hogy "kínai" megtévesztő is lehet. Ha hiszünk a sorozatnak, akkor állítólag Itáliában találta fel a 15. században egy ottani ügyvéd. A célja az volt vele, hogy az áldozatokból könnyebben ki lehessen csikarni a megfelelő információkat, vagy vallomást. Állítólag a "kínai" jelzőt azért kapta, mert ezáltal rejtélyesebb lesz. Azonban más feltételezések alapján tényleg a származására utal és igazándiból ott találták fel ezt az igencsak kényelmetlen módszert.

De hogyan is lehet ezzel kínozni?
Kezdetben ugyan megnyugtatónak hat, amint a víz a homlokunkra cseppen. Érdekesség, hogy egy régebbi, indiai gyógymódszernek is ez volt a lényege. Viszont egy idő után idegesítő és feszültté teszi az embert. A lekötözés pedig fokozza a kényelmetlenséget. 
Lassan az őrületbe is képes kergetni az ember, hiszen nem tud elájulni, mert a hideg víz mindig észhez téríti. S ami kifejezetten őrjítő az egészben az az, hogy nem bír semmi másra figyelni, csakis kizárólag a vízcseppekre és előre ráfeszül, hogy mikor fog egy újabb csepp érkezni rá.

Ugyan ez a kínzóeszköz nem ejt olyan nagy károkat az áldozatban fizikailag, de lelki szempontból annál inkább. Őrület, a monoton vízcsepegés, tehetetlenség és a szomjúság, éhínség, na meg a kialvatlanság azért képes halálhoz vezetni.

Egy biztos. A régi emberek igazán kreatívak voltak kínzások szempontjából. Na, meg kegyetlenek. Emlékezzetek mit mondtam a legelején, a sorozat legelső részében, hogy miért is kezdtem el ezt írni Nektek, fiókák.

~ Darwly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése